Wat kost een bakwand?

Een bakwand vormt vaak het kloppend hart van een cafetaria, restaurant of andere horecagelegenheid waar gefrituurd wordt. Deze essentiële installatie komt met vele opties en variabelen die zowel de functionaliteit als de kosten ervan beïnvloeden. Maar hoe kies je de juiste bakwand die past bij jouw behoeften en budget?

Hoeveel ketels heeft mijn bakwand?

Het voornaamste component in elke bakwand is de ketel. De waarde van een nieuwe bakwand wordt overwegend bepaald door het aantal ketels dat deze bevat. Steeds meer ondernemers kiezen voor een hoog rendement of elektrische ketel. Gemiddeld beschikt een bakwand over drie tot vier ketels, wat aanzienlijk bijdraagt aan de totale waarde. Er is een breed scala aan ketels beschikbaar, elk met hun eigen toepassing, vorm, afmeting en vermogen, wat de keuze voor een bakwand divers maakt. Veel ondernemers die verse friet bakken hebben bijvoorbeeld ronde ketels. Lees meer over een cafetaria die met ronde ketels bakt bij Cartofisserie.

Hoog rendement of verbeterd rendements ketels?

Wanneer je het aantal ketels voor je bakwand hebt bepaald, komt vervolgens de keuze aan bod tussen conventionele ketels of hoogrendementsketels. Hr-ketels zijn kostbaarder vanwege het extra materiaal, isolatie, duurdere componenten en de toegenomen productie-uren die nodig zijn voor hun vervaardiging. Een eenvoudige manier om op voorhand te besparen is door te kiezen voor conventionele ketels, aangezien een andere configuratie niet direct euro’s bespaart. Echter, deze besparing is eenmalig; met een hr-bakwand kun je uiteindelijk (een deel van) de investering terugverdienen door de hogere capaciteit en lagere verbruik per pan. Zeker gezien de huidige en verwachtte toekomstige prijzen is de keuze voor de lange termijn een veel gekozen optie.

Elektrische ketels?

Elektrische ketels in een bakwand zijn prijziger dan conventionele gasgestookte ketels, maar zijn wel voordeliger dan hr-ketels. De hogere prijs is te wijten aan de duurdere componenten en productietechniek. Het onderscheid zit in de methode verwarming van de olie. Een elektrische bakwand bevat elementen in de ketels, terwijl bakwanden op gas functioneren met branders onder of door de ketels. Deze branders vereisen jaarlijks onderhoud, wat bij een elektrische bakwand niet nodig is.

Voor vragen over de prijs van jouw toekomstige bakwand praat onze vertegenwoordiger graag vrijblijvend met u!

Vetfilterinstallatie

De automatische oliefiltering is eenvoudig te bedienen met één druk op de knop. Dankzij een separate toe- en afvoerleiding, komen oude en nieuwe olie nooit met elkaar in contact, waardoor de nieuwe olie ook echt schoon blijft. Er kan vooraf ingesteld worden wat er met de olie dient te gebeuren. Indien de olie weggepompt moet worden naar het olievat, kan dit volautomatisch uitgevoerd worden. Ook is het mogelijk om de olie na het filteren naar een snackketel te pompen. Het automatisch filteren van de olie is bovendien extreem veilig. Deze installatie brengt wel extra kosten met zich mee. Echter bespaart het tijd en blijft de olie langer bruikbaar waardoor het ook olie bespaart.

Wat is de lengte van mijn bakwand?

Een factor die mede de prijs van een bakwand bepaalt, het aantal componenten in de bakwand. Een grotere installatie vergt meer plaatmateriaal, waarbij roestvrijstaal (rvs) een kostbaar materiaal is. Bakwanden kunnen zolang gemaakt worden als de klant nodig heeft. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel capaciteit jij nodig hebt of van de hoeveelheid verschillende gerechten die op de menukaart staan. Bovendien betekent een grotere bakwand meestal meer apparatuur. Hoewel de ketels het duurste onderdeel zijn, dragen ook de kosten van bain-maries, uitschepbakken, bakplaten, sausdispensers en andere componenten bij aan de totale prijs van de bakwand.

Hoe ziet jouw bakwand eruit?

De ambiance en ervaring in de cafetaria zijn in recente jaren steeds crucialer geworden, waarbij de bakwand als het centrale punt van de zaak niet over het hoofd mag worden gezien. Er bestaan ontelbare manieren om het uiterlijk van de frituurinstallatie te personaliseren.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen om onderdelen te laten bekleden met leer. In dit geval is de prijs afhankelijk van het aantal onderdelen, de complexiteit van de vorm (werkuren) en het gekozen materiaal. Ook is het mogelijk om de oppervlakten te laten spuiten of poedercoaten, waarbij voornamelijk de grootte van de oppervlakten en het type verf de prijs bepalen.

Afzuiging in jouw onderneming

Bij een bakwand kan gekozen worden tussen enkele of dubbele afzuiging. De dubbele afzuiging wordt vaak gebruikt bij verse frites. Het is belangrijk te controleren of het huidige afvoerkanaal voldoet of dat er een nieuwe dakdoorvoer nodig is. Het afzuigen van lucht vereist ook een toevoer van verse lucht, wat soms simpelweg door het openen van een raam of deur kan, of door een geventileerde opening in de muur te maken.

Wil jij meer weten of de reiniging van je luchtkanaal? Op de website van Qook! horecakeukens is hier een artikel over geschreven.

De EIA-regeling

De EIA is een fiscale maatregel die door de overheid is ingesteld om ondernemers te stimuleren te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Door deze regeling te benutten, geniet je niet alleen financiële voordelen, maar draag je tevens bij aan de energietransitie waar Nederland momenteel doorheen gaat. Meer over jouw fiscale voordeel lees je in onze blog over hoe de EIA-regeling werkt.

Plaatsing en service

De installatie van een bakwand brengt kosten met zich mee. Onvoorziene kosten kunnen onder andere ontstaan door het vergroten van de gasleiding of -meter, het uitbreiden van de elektravoorziening, het aanleggen van een afzuigkanaal en dakdoorvoer. In bepaalde situaties is het noodzakelijk om een ontgeuringsunit te installeren op de afzuiging. De lengte van het afzuigkanaal en een eventuele wegpompleiding voor vet zijn eveneens factoren die de kosten beïnvloeden.

Daarnaast is jaarlijks onderhoud belangrijk. Met een onderhoudscontract van QBTEC wordt er jaarlijks onderhoud aan de bakwand verleend. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk onverwachte kosten komen.

Frituur occasions

Bakwanden worden terecht beschouwd als het kloppend hart van de cafetaria, aangezien er aanzienlijk rendement verloren gaat wanneer de frituurinstallatie niet optimaal functioneert. Bent u op zoek naar een nieuwe bakwand omdat de huidige mankementen vertoont? Of heeft u vanwege uitbreiding een extra of grotere bakwand nodig? In dat geval is het absoluut de moeite waard om te kiezen voor een betrouwbare Frituur Occasion van QBTEC. Het assortiment is breed en elke occasion is van hoge kwaliteit.

Daarnaast worden met enige regelmaat Perfecta frituurinstallaties ingeruild. Wanneer een ondernemer een nieuwe frituurinstallatie aanschaft is het mogelijk de oude in te ruilen.


Wil jij weten hoeveel jouw bakwand kost? Laat dan hier je gegevens achter! Vul dan onderstaand formulier in!    Wat kost jouw bakwand?