Hoe werkt de energie-investeringsaftrek (EIA) en wat zijn de voordelen?

De inzet van fossiele brandstoffen zoals het aardgas, wil Nederland in de komende jaren afbouwen. De Nederlandse overheid wil Nederland in 2050 “gasvrij” hebben. Groene energie is de toekomst en daarom zal deze overstap ook in onze branche vroeg of laat moeten plaatsvinden. QBTEC denkt vooruit en heeft daarom diverse ketels, zowel rond als rechthoekig, die uitgerust zijn met elektrische elementen. De elektrische elementen die toegepast worden in onze ketels hebben een zeer hoog rendement van bijna 100%! Verder zijn er vandaag de dag nog steeds ontwikkelingen gaande om het gebruik en onderhoud van onze elektrische frituurtoestellen te optimaliseren.

EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Deze keuze heeft dus niet alleen financiële voordelen, maar je levert ook een bijdrage aan de energietransitie die Nederland ondergaat.

Van een verbeterd rendement ketel naar een hoog rendement ketel

Als je als ondernemer in je huidige bakwand verbeterd rendement- of conventionele ketels hebt en je stapt over naar een hoog rendement frituuroven, kan je in aanmerking komen voor de EIA-regeling. De vertegenwoordigers van QBTEC kunnen je vrijblijvend helpen om een kloppende berekening te maken of er gebruik kan worden gemaakt van de EIA-regeling.

Elektrisch is tijdbesparend

Zoals hierboven beschreven is er een berekening nodig om de EIA-regeling voor een gasketel te laten goedkeuren. Bij een elektrische ketel is dat niet nodig waardoor de kans op goedkeuring vrijwel zeker is.

Investeringsaftrek

De investering die gedaan wordt over de aanschaf van de nieuwe hoog rendement of elektrische ketels mag worden afgetrokken van de winst. Hierdoor hoeft de onderneming minder vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde fiscale winst en blijft er aan het einde van het jaar meer over.

Rekenvoorbeeld:

De fiscale winst van de bv bedraagt in 2022 € 50.000. De vennootschapsbelasting is 15% voor de eerste schijf tot en met € 395.000 en 25,8% boven € 395.000. Je doet voor € 30.000 nieuwe energie-investeringen. EIA bedraagt 45,5% van € 30.000, dat is € 13.650. De fiscale winst wordt nu € 36.350 (€ 50.000 – € 13.650). Zonder EIA betaal je € 7.500 vennootschapsbelasting. Met EIA betaal je slechts € 5.452,50 vennootschapsbelasting. Je fiscale voordeel bedraagt € 2.047,50. Het netto EIA-voordeel is 6,83% van de investeringskosten.

Daarnaast mag elke onderneming ook nog de normale kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gebruiken. Bij bedragen van € 2.400 of minder is er 0% aftrek en bij bedragen tussen de € 2.401 en € 59.939 mag er 28% van het investeringsbedrag afgetrokken worden. Dat betekent dat in deze situatie er nog eens € 7.728 van de fiscale winst afgetrokken kan worden. Boven op de EIA-regeling resulteert dat in een fiscale winst van € 28.622. Dat betekent dat er nog € 4.293,30 vennootschapsbelasting over is. Het voordeel dankzij bovenstaande investeringsaftrekken is nu 10,69% van de investeringskosten.

Duurzaam ondernemen

Door gebruik te maken van Perfecta hoog rendement- of elektrische ketels zullen de energiekosten dalen. Zeker in tijden zoals deze kan dit enorm interessant zijn. Daarnaast is het gebruik maken van duurzame energiebronnen beter voor het milieu en komt dit het imago van de onderneming ten goede.

Valt een netverzwaring ook onder de EIA?

Mocht er niet genoeg vermogen aanwezig zijn om alle elektrische ketels te kunnen voorzien van stroom moet het net verzwaard worden. De kosten die hierbij gemaakt worden zijn b.v. installatiekosten en de apparatuur die nodig is voor bijvoorbeeld een aangepaste meterkast. Ook voor deze kosten heeft QBTEC ervoor gezorgd dat deze binnen de EIA-regeling passen.

Energie Management Systeem

Niet alleen de ketels maar ook het Energie Management Systeem van QBTEC valt onder de EIA-regeling. Dit systeem zorgt ervoor dat de piekspanning die de ketels soms vragen afgetopt wordt. Hierdoor is er een lagere energieaansluiting nodig, waardoor in sommige gevallen geen netverzwaring aangevraagd hoeft te worden. Momenteel is het in Nederland erg duur om een netverzwaring aan te vragen. Daarnaast kan dit een heel lang proces zijn.


Wil je een vrijblijvende berekening of jij in aanmerking komt voor EIA? Vul dan onderstaand formulier in!    QBTEC heeft het mogelijk gemaakt dat onze elektrische frituurtoestellen op de energie-investeringsaftrek (EIA) lijst voor 2022 staat.