Hoe maak je verse friet in een ronde gasgestookte frituurpan?

Van een aardappel tot verse friet? In onderstaande artikel staat beschreven welke stappen er allemaal nodig zijn om knapperige goudgele friet te frituren in een Perfecta bakwand.

Van een aardappel friet maken

Stap 1 is het snijden van de friet in de juiste maat. De meest voorkomende afmetingen in Nederland zijn 11×11 mm of 12×12 mm. Sommige frituristen kiezen ervoor om de aardappels vooraf te schillen. Er zit echter in en om de schil van de aardappel vitamines C en B. Daarnaast is er een verlies van ongeveer 20% wanneer een aardappel wordt geschild en moet je als ondernemer nog meer handelingen verrichten.

Per batch kan je in een ronde pan circa 4 kilogram in één keer voorbakken.

Hoe moet je de verse friet voorbakken?

Programmeer de frituuroven tussen 140 – 150 graden Celsius om de friet alvast voor te bakken. Bak de friet ongeveer 7 minuten voor in de ketel. Doordat er een enorm temperatuurverschil ontstaat zal de temperatuur voor een korte tijd terugvallen naar 120 graden Celsius. Deze zal automatisch herstellen naar de vooraf geprogrammeerde temperatuur.

Het voorbakken van aardappels is een proces van frituren en onttrekken van vocht, het resultaat is een gewichtsvermindering van ongeveer 20% afhankelijk van de kwaliteit van de aardappel.

Test de gaarheid door in een frietje te knijpen, de buitenkant moet krokant aanvoelen, de binnenkant zacht. Echter heeft elke friturist zijn manier van verse friet bakken.

En nu rust

Haal de voorgebakken friet eruit en leg ze in de vergaarbak van de bakwand om te rusten. Laat ze minimaal 20 minuten rusten. Het afkoelen van de friet zorgt ervoor dat deze nog knapperiger wordt.

Het afbakken van de verse friet

Om de verse friet af te bakken moet de frituurpan op 172 graden gezet worden. Bak de friet 2 tot 2,5 minuut tot in de perfectie. In deze bakfase is er weer een gewichtsvermindering van ongeveer 15%.

Zout, saus en naar de klant!

Haal na 2 tot 2,5 minuut de friet uit de frituurpan en leg deze in de uitschepbak. Doe er zout op, schud de friet heen en weer en doe deze in een zak of bakje. En zo heb je in een korte tijd heerlijke goudgele verse friet gebakken!

Wil je een keer jouw verse friet bakken bij ons in de showroom en verschillende ketels uitproberen?


Wil je een keer komen proefbakken in een Perfecta frituurketel? Vul dan onderstaand formulier in!    Echter heeft elke friturist zijn manier van verse friet bakken.