Boost je cafetaria: slimme marketing met TikTok

Twijfel je of je moet meedoen aan de TikTok-trend bij jouw cafetaria? Het is begrijpelijk, vooral als je zelf niet actief bent op het platform. Je hebt misschien vragen over het nut, de gebruikers en het bereik van TikTok. In dit artikel lees je waarom het verstandig is om je te verdiepen in TikTok, waarom het interessant is voor jou als horecaondernemer en hoe je ervoor zorgt dat de tijd en energie die je erin steekt, dubbel en dwars worden terugverdiend.

Wat is TikTok?

TikTok is een social media platform waarop gebruikers korte video’s plaatsen, vaak met voice-overs, ondertiteling en muziek. Het is toegankelijk via een app die je kunt downloaden op je telefoon of tablet. Oorspronkelijk werden vooral dansvideo’s gedeeld, maar tegenwoordig vind je er video’s over uiteenlopende onderwerpen. Het platform biedt voor ieder wat wils, van kookvideo’s tot DIY-projecten (do it yourself).

De algoritmes van TikTok bepalen welke video’s aan gebruikers worden getoond op basis van hun interacties. Door langer naar een video te kijken, te liken of te reageren, kan een gebruiker de algoritmes beïnvloeden. Hierdoor kan content heel gericht aan specifieke doelgroepen worden getoond, wat het platform zeer interessant maakt voor marketingdoeleinden.

Voor wie is TikTok?

TikTok heeft wereldwijd meer dan 1,7 miljard actieve gebruikers, waarvan bijna 40% tussen de 18 en 24 jaar is. Dit maakt het de populairste social media app onder generatie Z, de huidige jong-volwassenen en studenten. Ook millennials vormen een grote gebruikersgroep. Oudere generaties zijn minder vertegenwoordigd, maar nemen wel toe in aantal.

Op TikTok vind je video’s over allerlei onderwerpen. De hashtags #TikTokFood en #foodtok zijn bijvoorbeeld respectievelijk 40,2 miljard en 9,7 miljard keer bekeken. Eten is een van de populairste thema’s op het platform, wat het ideaal maakt voor horecaondernemers om hun gerechten en unieke eetervaringen te promoten.

Leeftijd TikTok gebruikers Nederland

Wat kan je als cafetaria met TikTok?

TikTok biedt een enorme vijver vol enthousiaste foodies die jouw volgers kunnen worden en vervolgens jouw cafetaria kunnen bezoeken. Door de nauwkeurige algoritmes is het relatief eenvoudig om een groot bereik te behalen op TikTok, makkelijker dan op Facebook of Instagram. Veel horecabedrijven zagen door één TikTok-video een enorme toestroom van nieuwe klanten.

Voorbeeld: Fabelfriet – Patatje Parmezaan

Fabelfriet in Amsterdam is een perfect voorbeeld. Deze zaak staat bekend om hun patatje parmezaan, dat door TikTok-gebruikers wordt geprezen als de lekkerste frietjes. Video’s waarin de patatjes worden aangeprezen, zijn miljoenen keren bekeken. Dit leidde tot lange rijen voor de zaak en een hoge score op Google Reviews (4.8/5).

Hoe kan jouw cafetaria profiteren van TikTok?

Maak een signature dish

Een signature dish kan jouw cafetaria onderscheiden van de concurrentie. Denk aan een uniek gerecht dat fotogeniek is en makkelijk te delen op social media. TikTok-gebruikers zijn dol op opvallende en bijzondere gerechten, vooral als deze op een creatieve manier worden gepresenteerd.

Nodig influencers uit in jouw cafetaria

Nodig lokale influencers uit om jouw unieke gerechten te proeven en te delen op hun TikTok-accounts. Influencers hebben vaak een groot bereik en kunnen jouw cafetaria in de spotlight zetten. Dit kan zorgen voor een stijging in naamsbekendheid en nieuwe klanten die jouw gerechten willen proberen.

Gebruik hashtags en trends

Maak gebruik van populaire hashtags zoals #TikTokFood en #foodtok om je video’s beter vindbaar te maken. Daarnaast kun je inspelen op trends en challenges die op dat moment populair zijn op het platform. Dit vergroot de kans dat jouw video’s viraal gaan.

Conclusie

Het hoeft niet te ingewikkeld. TikTok biedt tal van mogelijkheden voor marketing in een cafetaria. Door slim gebruik te maken van het platform, kun je de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten, meer klanten aantrekken en je merk versterken.

  • Bereik jong publiek: TikTok is populair onder generatie Z en millennials.
  • Gebruik algoritmes: Profiteer van de nauwkeurige algoritmes om je doelgroep te bereiken.
  • Creëer unieke content: Maak video’s van je signature dishes en unieke eetervaringen.
  • Werk samen met influencers: Laat lokale influencers jouw gerechten promoten.
  • Speel in op trends: Gebruik populaire hashtags en doe mee aan TikTok-challenges.

Benieuwd hoe Perfecta je kan helpen om jouw horecakeuken optimaal te benutten en je marketinginspanningen te verbeteren? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een consultatie. Ons team van experts staat klaar om je te ondersteunen en te zorgen dat jouw cafetaria een succes wordt.


Heb je vragen over jouw marketing? Wij denken graag een keertje mee! Vul dan onderstaand formulier in!    Video's waarin de patatjes worden aangeprezen, zijn miljoenen keren bekeken.